Verhaal #15 Laufen ontvangt Aalbers badkamers in Madrid

07-10

September is een van de beste maanden van het jaar om inspiratie op te doen in het buitenland. Waarom? Omdat het dan al relatief rustig is (ook in de toeristische hotspots) en bedrijven de tijd hebben om je te ontvangen.

Deze periode heb ik ervoor gekozen om korte bezoekjes te brengen aan meerdere steden in Europa. De keuze voor een bestemming is deels ingegeven door de relaties die wij in de afgelopen decennia hebben opgebouwd maar ook tips vanuit ons netwerk. Mocht jij dus nog “must visits’’ weten voor ons om inspiratie op te doen, stuur mij dan zeker even een mailtje. In deze blog mijn eerste stop, een bezoek aan het Zwitserse Laufen in Madrid!

Madrid, 30 graden en een strak blauwe lucht! Wat wil je nog meer als je de Spaanse hoofdstad bezoekt? Nou, een maand blijven in plaats van een halve dag :). Deze metropool heeft namelijk zoveel te bieden op het gebied van architectuur, interieur en design dat een halve dag niet veel is. Maar dit heb ik expres gedaan, ik wilde focus aanbrengen in mijn bezoek. Kwaliteit gaat bij mij boven kwantiteit. En kwaliteit heb ik gevonden! Voordat ik naar Madrid ging heb ik namelijk contact gehad met het Zwitserse Laufen. Voor diegene die Laufen niet kent: dit is een wereldwijd opererend sanitair merk dat inmiddels al 120 jaar bestaat en al geruime tijd onze partner is. Precisie, kwaliteit en design hebben zij hoog in het vaandel staan en dit kunnen zij bieden in iedere prijsklasse. Zij weten ook altijd te verrassen met de producten die zij in het assortiment hebben maar ook met de samenwerkingen die zij aangaan met architecten en designers. Echt inspirerend! Een belangrijke partner voor ons dus!  

Zoals ik al aangaf was ik er een halve dag. Vanuit het vliegveld gelijk met de taxi naar de locatie. Geen tijd te verliezen! Eenmaal aangekomen werd ik ontvangen door de lieftallige Aline. Zij was alleen en mijn gids, vraagbaak en trendwatcher van dat moment. Ik kwam binnen in een prachtig, statig pand uit begin 1900. De 200 m² grote, historische villa is van de binnenkant geheel onderhanden genomen door de beroemde Spaanse architect Patricia Urquiola (check haar website). Zij heeft van dit pand niet alleen een showroom gemaakt die in harmonie is, maar zij heeft ook meerdere functies weten te combineren in het pand. Naast inspiratie door producten en design is er een trainingscentrum waar architecten, ontwerpers en techneuten elkaar kunnen ontmoeten en projecten kunnen voorbereiden. Echt een showroom 2.0!

Eenmaal binnengekomen valt mijn mond direct al open van verwondering. Enige wat ik dacht was “wowwwww!” In de centrale, grote, open hal hadden ze twee identieke baden geplaatst op een rond plateau gemaakt van natuursteen, erboven een ronde design lamp, achterin 2 vrijstaande wastafels uit de PALOMBA collectie en als je doorloopt ga je via openslaande deuren naar de binnentuin. Wat een setting! Ik werd er door Aline op geattendeerd dat mijn mond openstond. Snel gedaan of dat niet zo was en door naar de volgende ruimte :). De 2 ruimtes links waren verschillend ingericht, 1 als badkamer en 1 als trainingsruimte. In de badkamer zag ik een geniale toiletrolhouder met daarbovenop een plateau (in verschillende kleuren beschikbaar) om je smartphone op te leggen als je naar de toilet gaat. Erg handig voor iedereen die niet zonder zijn telefoon kan (ik dus..). De trainingsruimte was op geheel eigen wijze ingericht: kranen, monsters van materialen, wasbakken uit verschillende lijnen aan een gekleurde wand. Ideaal om producten en kleuren te combineren als je met klanten een moodboard wilt creëren of gewoon een combinatie wilt laten zien.

Na het zien van de opstellingen op de begane grond dacht ik dat het niet beter kon. Je voelt ‘m al aankomen, ook boven heeft Patricia Urquiola laten zien waarom zij zo een gerespecteerde architect is waar alle grote, gerespecteerde merken voor in de rij staan om mee samen te mogen werken. "Hmm lucky Laufen", dacht ik. Grote, massieve blokken marmer in verschillende kleuren staan er op speelse wijze gepresenteerd. Wat een schoonheid! Het marmer komt trouwens uit de groeven van Carrara (ben ik de volgende dag geweest, kom ik in een andere blog op terug) en is door de specialisten van CASONE group beschikbaar gesteld. De verschillende kleuren laten de mogelijkheden zien die er zijn met marmer. Achter het zwarte blok stond een grote verrassing. Je moet zelf maar even kijken op de foto die ik heb toegevoegd. Een gouden wastafel! Niet geheel onbelangrijk, voorzien van een smartphone plankje (jaja…). Een gouden wastafel is niet voor iedereen weggelegd en is niet een type wasbak dat wij vaak verkopen maar het geeft wel aan waar Laufen toe in staat is. Experimenteren met materialen, toepassen in alledaagse objecten en op gedurfde wijze presenteren is onderscheidend.

De laatste ruimte die ik bezocht heb was eveneens verfijnd, toegankelijk en oogstrelend. Een ruimte met daarin een vrijstaand bad van de VAL lijn in een erker geplaatst met daarachter een vrijstaande badkraan van de KARTELL lijn. Super! En de lichtinval zorgde ervoor dat de lijnen van het ontwerp er echt uitsprongen! Aline wist mij overigens te vertellen dat vrijstaande baden erg geliefd zijn in de Spaanse badkamer omdat ze een gevoel van ruimte geven en je daardoor nog meer rust vindt als je in bad ligt. Kan ik mij zeker in vinden! Maar je moet wel een ruime badkamer hebben om dergelijk bad te kunnen plaatsen dus eigenlijk ook vrij logisch dat een vrijstaand bad je een gevoel van ruimte geeft dacht ik. Enfin, wederom een plaatje deze badkamer! 

Ik kan nog veel meer vertellen over de badkamers, ontwerpen en producten die ik gezien heb bij Laufen in Madrid. Maar ik wil jou zelf een beeld laten vormen. Daarom heb ik een groot aantal foto’s en ander beeldmateriaal toegevoegd aan de blog zodat je met je ogen dicht, zelf, denkbeeldig door de showroom van Laufen heen kunt lopen en je zelf een beeld kunt vormen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt, dus schroom niet om mij een mail te sturen. Wil je ook Laufen in je badkamer of gewoon meer weten over dit merk? Stuur mij een mail of kom een kijkje nemen in onze showroom.

Dit soort quick-visits zijn erg belangrijk voor ons bedrijf en onze branche omdat je veel van elkaar kunt leren. Veel meer dan je denkt. Ik vind een bezoek als deze al geslaagd als ik ook maar 1 nieuw idee opdoe, 1 nieuw product of merk zie, 1 keer verbaast achterblijf of ook maar 1 keer het 'wow'-gevoel krijg. Dit neem ik mee naar huis en probeer ik vervolgens samen met ons team toe te passen. Dit keer is het robuuste, prachtige marmer mij bijgebleven. De toepassingen en de kleuren zijn eindeloos en zo ook de combinaties met andere producten. Eenmaal terug in Wijchen hebben wij dit verwerkt in 1 van onze nieuwste ontwerpen die binnenkort te zien is in onze showroom. Ik verwacht dat ik je in november meer hierover kan laten zien, SPANNEND! :) 

In een volgende inspiratie-blog vertel ik je meer over mijn bezoek aan Italië. Een roadtrip Toscane, wat een geweldige streek om je te laten inspireren. Niet geheel onbelangrijk, ze hebben ook fantastische wijnen.

Tot snel!

Frank
Eigenaar & blogger
Aalbers badkamers

meer inspirerende verhalen